Tsjechië

Tsjechië

Herfstvakantie 2018!

Bram met examenklas naar Engeland en wij naar Tsjechië / Praag

Hieronder een kleine impressie van onze week (Onder bewerking).

We verbleven in deze prachtige villa. Midden in de bossen en het was een geweldig mooie ervaring. (Foto niet van mezelf).
Prachtig he! Die ronde toren links naast het balkon was ons verblijf.
Onze slaap/woonkamer (geen foto van mezelf).

ë

 

 

De hal (foto van website)

Een enorme overgang van luxe naar ellende, maar onderweg naar de villa kwamen we in de buurt van Theresiënstadt, dan kan je er niet omheen en moet je er naar toe. Dat vonden wij tenminste. Scroll verder als je het niet wilt bekijken.

Treinrails van het spoor naar Theresiënstadt in Tsjechië. Niet te geloven wat hier gebeurde in de 2e WO
.De garnizoensstad Theresienstadt, ook wel bekend onder de huidige naam Terezín, werd door de Gestapo gebruikt als ghetto om Joden uit verschillende landen bijeen te voegen waardoor het de functie van Concentratiekamp kreeg. Zowel Joden uit Tsjecho-Slowakije als uit Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland werden naar Theresienstadt getransporteerd. 
Theresienstadt was geen vernietigingskamp. Van de meer dan 140.000 Joden die naar Theresienstad getransporteerd werden stierven er echter toch 33.000 in het kamp. Dit kwam vooral voor de extreme aantallen mensen die in het kamp waren waar de ruimte en de voorzieningen absoluut niet op berekend waren.
Doodskisten en een joodse menora zitten in het verduisterde crematorium in het concentratiekamp Theresiënstadt.

,
.
Een onbeschrijflijk akelig en naar gevoel kreeg ik toen we hier onderdoor liepen. Dat had ik niet verwacht. Ik wist dat het indruk zou gaan maken, maar zoveel…….De rillingen liepen over mijn lijf.
.
.
.
.
.
Een spiegel in de enorme badkamer die de Duitsers bouwden om de rest van de wereld voor de gek te houden…. Zodat het leek dat er goed gezorgd werd voor de gevangenen.
.
Het prachtige oude Praag.
Geweldige stad.
Prachtige oude, maar ook prachtige nieuwe gebouwen zoals deze. Het dansende huis met de bijnaam ‘Fred en Ginger’ is een kantoorgebouw in het centrum van Praag. Het schijnt dat de Pragenaren het vreselijk vonden.

De Oude Joodse Begraafplaats is de oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. De begraafplaats ligt in de wijk Josefov in de Tsjechische hoofdstad Praag. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. Tegenwoordig is hij onderdeel van het Joods Museum. Dit hebben wij ook bezocht en was zeer indrukwekkend en interessant.

Prachtige rozen bij een Synagoge in Praag
.
.
.
.
.
.
.
.
Trolly in Praag.
Praag
Wikipedia: De Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most) is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug. De brug is 516 meter lang en bijna 10 m breed. De constructie bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers. Het verhaal gaat dat door de mortel die voor de brug gebruikt is, eiwit gemengd werd om een grotere stevigheid te verkrijgen. De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan 1 aan de zijde van de Oude Stad (de oostzijde). Deze toren wordt weleens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Op de brug staan 30 standbeelden. De meeste zijn in de barokstijl en werden geplaatst tussen 1683 en 1714. Tot de bekendste beelden behoren dat van de priester en martelaar Johannes van Nepomuk en de beeldgroep van de “wrede Turk”. De originele zandstenen beelden waren in de loop der tijden zo verweerd dat ze zijn vervangen door replica’s. De originelen zijn te zien in het plaatselijke lapidarium. De uitsluitend voor voetgangers toegankelijke brug is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.
Op die brug zie je ook deze bedelaars….
Afschuwelijk….
Praag en de bewuste brug.
.
Altijd handig, maar nee het was niet nodig
,
Het astronomische uurwerk van Praag (Tsjechisch: Staroměstský orloj of Pražský orloj) is een middeleeuws astronomisch uurwerk in het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het uurwerk is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis aan het Oudestadsplein in de Oude Stad van Praag.
.
.
Hij slaat ieder uur en heel interessant om te bekijken! Wij bekeken het hele schouwspel vanaf een Italiaanse Restaurant met een heerlijke maaltijd voor onze neus.
.

Klik op de Wikipedia link voor meer informatie over het prachtige Astronomisch Uurwerk: Astronomisch Uurwerk in Praag.

Praag in de avond.
.
.
De bossen zijn geweldig….. Dit is het bos waar ons hotel in stond/staat.
Kijk, hoe mooi.
Fantastisch en bij dat huisje ontsprong een bron met water.
Daar kon je naar toe wandelen
Oude stenen in een muur gemetseld.
Herfst, prachtige kleuren.
.
De toegangspoort tot een prachtig kasteel waar we met een schattig treintje naar toe zijn gereden.
Oh, wat hou ik hier toch van.
Dit beslag zagen we vaak op oude deuren.
Vanaf het kasteel naar beneden kijkend…..
.
Zo mooi!
Tondelzwam
Herfst in Tsjechië
.
.
Mooi!
.
.
Nog veel meer foto’s gemaakt natuurlijk, maar ja…………..