Bomen in mijn tuin

Bomen in mijn tuin

https://www.vdberk.nl/

Acer palmatum “Atropurpureum” = Japanse Esdoorn  Staat achter in de tuin

  • Sterke grote struik die uitgroeit tot een kleine boom met een omgekeerd eironde tot smal waaiervormige kroon. Vooral bij oudere bomen hangen de takken sierlijk over. De vijf tot zeven lobben van het handdelige blad zijn op circa een derde tot een kwart van de bladvoet met elkaar vergroeid. De bladranden zijn fijn gezaagd. Het blad is donker wijnrood, bij uitlopen iets roder. In de herfst kleurt het dieprood. Omdat ‘Atropurpureum’ in het verleden ook door zaaien is vermeerderd, zijn er tegenwoordig meerdere, soms slechts in detail van elkaar verschillende, klonen op de markt. Bij inferieure klonen kleurt het blad in de zomer purpergroen. ‘Atropurpureum’ is één van de meest toegepaste cultivars van Acer palmatum.Bloeit mei/juni. Heeft Purperrood blad. Zon/halfschaduw. Veel tuinturf nodig. Hoogte 4 mtr.

Acer platanoides “Globosum” = Esdoorn                   Staat achter in de tuin.

  • Een veelgebruikte boom met een dichte, gesloten kroon. Wordt op een onderstam van A. platanoides geënt, meestal op 2,20 m hoogte. De eerste jaren is de kroon rond, later groeit deze meer de breedte in en ontstaat een afgeplatte bolvorm. De kroon wordt circa 6 m breed. Bij het uitlopen is het blad iets bruinrood getint, later verkleurt het donkergroen. In de herfst is het intens geel. De bloei is als bij de soort. Door de zeer brede kroon is deze boom minder geschikt voor smalle lanen en straten. ‘Globosum’ kan echter uitstekend worden toegepast op pleinen en in winkelcentra. De cultivar stelt weinig eisen aan de bodem en is niet windgevoelig. Verdraagt droogte.

Acer pseudoplatanus “Brilliantissimum” = Esdoorn      Wij hebben 3 x bol op stam aan de zijkant van het huis.

  • Kleinblijvende en langzaam groeiende struik met een hoogte tot circa 4 m. Meestal op stam geënt en dan uitgroeiend tot een kleine boom met een bolvormige kroon die een hoogte kan bereiken van circa 7 m. Breedte tot maximaal 5 m. Vanwege zijn bladkleur een zeer opvallende boom in het voorjaar. Het blad loopt in het voorjaar opvallend roze uit en verkleurt binnen enkele weken naar geeloranje. Later verkleurt het blad via geelgroen naar lichtgroen. De onderzijde van het blad is altijd lichtgroen. Tijdens de bladontwikkeling verschijnen de bloemen. De boom wordt gebruikt als parkboom. Ook voor de kleine tuin een geschikte boom. ‘Brilliantissimum’ heeft geen bijzondere bodemeisen. Hij verdraagt natte, koude bodems en is tevens wind- en zeewindverdragend. Felle zon kan bladverbranding veroorzaken.

Gleditsia triacanthos “Elegatissima”.

  • Grote, meerstammige struik of kleine boom op stam. Groeit langzaam en heeft een open eivormige kroon. Hoogte 4 – 6 (8) m. Stam en takken zijn ongedoornd mits hij geënt wordt op G. triacanthos f. inermis. Het samengestelde blad is fijner van structuur en eleganter dan bij de soort. De afzonderlijke blaadjes zijn donkerder groen en kleiner dan bij de soort, circa 2 cm. Na de bloei verschijnen de tot 45 cm lange, sikkelvormige, peulen. Deze kleuren van geelgroen naar bruinrood en blijven tot diep in de winter hangen. Heeft een diepgaand wortelgestel met veel vertakkingen. Kan goed in verharding. Winterhardheidszone: 5a

 

Wordt vervolgd met meer bomen en er komen foto’s bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *