Onderweg in de buurt van Woold.

Onderweg in de buurt van Woold.

Op zoek naar paddenstoelen kwamen we dit grenspaaltje tegen. Thuis heb ik wat info hierover opgezocht en dat is best interessant om te lezen.

Ik kwam op het internet een leuke website tegen met heel veel leuke info: ⇒ Grenspalen

Grensstenen 1766: In 1765 sloten het Hertogdom Gelre en het Bisdom Münster een convenant over de grens tussen beiden. Vervolgens zijn in 1766 op de ingemeten grensstenen geplaatst. De hoofdstenen zijn fraai bewerkt en alle aanwezige stenen staan op de nationale grens met Duitsland. Dit onderdeel is verdeeld over Eibergen, Winterswijk en Dinxperlo-Aalten.

Deze grenspaal heb ik gefotografeerd bij Woold (Achterhoek) en deze staat ook op die ↑ website. Deze zandstenen paal (Bentheimersteengroeve) is in 1766 geplaatst . Het is een wapensteen met wapens van Gelre en Münster. Onder het Gelderse wapen staat het jaartal 1766 en in dit geval het volgnummer 157. Onder het Münsterse wapen staat niets.

 

Het wapen van Münster kijkt naar Duitsland
.
.
Het wapen van Gelre met datum 1766. Eigenlijk bijzonder dat dit er al 253 jaar staat inmiddels.
In de berm tussen het lange gras en riet.
.
Leuke paddestoelen gespot

Tegenover de weg waar het grenspaaltje stond ligt de Ruitenburger Schans. Wikipedia info:

De Ruitenburgerschans is een aardwerk, voorzien van een ringwal met een doorsnede van ongeveer zestig meter, mogelijk een onderdeel van een stelsel oude landweren langs de Duitse grens gelegen in de buurtschap ’t Woold bij Winterswijk, in de Gelderse Achterhoek.. Wat de functie van deze oude wallen precies was blijft tot op heden een mysterie.

Opmerkelijk is dat de ringwal buiten de gracht ligt. Hierdoor wordt door archeologen getwijfeld of de anderhalf meter hoge buitenwal een militaire functie heeft gehad. Op het eiland met een doorsnede van vijftien meter zou een eenvoudig kasteel, uitkijktoren of spieker kunnen hebben gestaan. Om het eiland ligt een tot twee meter diepe gracht van ruim tien meter breed. Ronde aarden versterkingen worden over het algemeen gedateerd rond het jaar 1300 of ouder. De Ruitenburgerschans ligt aan een stelsel van landweren, die wel als “borg” of “koerhuis” werden aangeduid. Mogelijk dat de oorspronkelijke naam “Ruitenborg” was. Over het uiterlijk en aard van deze versterking is niets bekend, de afbeelding op het geplaatste informatiebord bij de schans is een van de vele mogelijkheden. Archeologisch onderzoek in 2001 leverde een gebrek aan relevante vondsten op waardoor er geen definitieve datering vastgesteld kon worden. Zeker is wel dat het geen 16e of 17e-eeuwse versterking is uit de Tachtigjarige Oorlog ondanks de relatief moderne toevoeging ” schans “. In 2007 werd het aardwerk als  rijksmonument aangewezen.

.
.
Willem leest het infobord.
Schattig zijn ze hé
2 Paddenstoelenboekjes hebben we thuis, maar kon ze nog niet vinden.
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *