Haaksbergerveen

Haaksbergerveen

Zondag 18 Augustus voor het eerst (sinds mijn laatste operatie) echt een wandelingetje gemaakt van 2,4 km in een natuurgebied hier in de buurt. We waren er nog nooit geweest, maar wat was het ontzettend mooi zeg. Het weer was bewolkt en met een felle lucht, je kent het wel. Dus niet ideaal om mooie foto’s te maken. En….. heel dom ik had mijn camera niet mee, dus deze zijn met mijn mobiel gemaakt. Maar dat komt een andere keer wel.

 

.

Op  een bord stond dit:

Welkom bij startpunt Armenveen. Het westelijke deel van het Haaksbergerveen heet het Armenveen. Hier mochten de armste mensen vroeger turf steken van de kerke of de marke. Op de wandelroutes kom je nog eendagsputjes tegen die herinneren aan die tijd. Gelukkig heb je nu geen toestemming nodig om erop uit te gaan. Loop het Armenveen in en je zult al snel zien dat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, het nu een heel rijk gebied is. Neem alleen al de vele water- en moerasvogels, slangen, libellen en kikkers. Ze voelen zich hier thuis.

 

.
.
.

Een hoogveen bestaat voornamelijk uit een dikke laag veenmos. Deze mosplantjes groeien aan de bovenkant aan, terwijl ze aan de onderkant afsterven. De afgestorven mosplantjes vormen het veen. In het Haaksbergerveen is de turfwinning kleinschalig geweest, waardoor een afwisselend landschap is ontstaan. Door de turfwinning en de ontwatering is het hoogveen zeldzaam geworden. Staatsbosbeheer houdt nu zoveel mogelijk regenwater vast zodat het hoogveen zich verder kan ontwikkelen.

De hei staat in bloei
.
.

Herstel van het hoogveen is goed te zien aan de drijvende veenmosdekens. Zo’n drijvende mospakket kan zo dik worden dat er ook andere planten op kunnen groeien zoals het opvallende witte veen pluis.

.
.
.
Met mijn laatste nieuwe orthopedische schoenen aan was het vol te houden en ik ben er heel blij mee.
.
.
.
.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *